Kuchnia

PRALINKI

Kulki z mascarpone i białą czekoladą II

Składniki

125 g mascarpone
150 g białej czekolady
1/2 szklanki konfitury pomarańczowej (ze skórką)
szklanka wiórków kokosowych
2 łyżki kremówki

Sposób przygotowania

Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni, odstawić. Mascarpone podgrzewać na małym ogniu, mieszać czekając chwilkę, aż się rozpuści. Dodać połamane w kostkę 100 g czekolady, mieszać drewnianą łyżką do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia, dodać konfiturę i wiórki kokosowe i mieszać, aż powstanie jednolita masa.

Przełożyć masę do miseczki i schłodzić minimum 2-3 godziny. Po schłodzeniu masy formować w dłoniach niewielkie kule. Uformowane kulki ponownie odstawić do lodówki.

Pozostałą czekoladę rozpuścić z kremówką w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić, następnie obtoczyć schłodzone trufelki. Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation