Kuchnia

obiad,kolacja,śniadanie

KURCZAK W JOGURTOWEJ MARYNACIE

Składniki:

- 1 filet z piersi kurczaka

- 100g lekkiego jogurtu naturalnego

- 2 ząbki czosnku

- 2 łyżeczki octu balsamicznego

- 1 łyżeczka ostrej musztardy

- curry, pieprz, szczypta soli

- 150g mrożonej żółtej fasolki szparagowej

- 150g mrożonej marchewki typu baby

- 1 łyżka soku z cytryny

- 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Jogurt łączymy z drobno posiekanym czosnkiem, octem, musztardą, pieprzem, curry i szczyptą soli. Kurczaka kroimy na mniejsze części i umieszczamy w woreczku jednorazowym. Dodajamy jogurtowy sos, zawijamy worek i umieszczamy na 40 minut w lodówce. Warzywa rozmrażamy i podgotowujemy w lekko osolonej wodzie - powinny mieć dość twardą konsystencję. Zamarynowanego kurczaka wyjmujemy z worka i umieszczamy na blasze wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Sok z cytryny łączymy z oliwą i skrapiamy ciepłe warzywa, a następnie umieszczamy wraz z kurczakiem na talerzu.

Kaloryczność: 226kcal

Białko: 25g

Tłuszcz: 6g

Węglowodany: 18g
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation