Kuchnia

obiad,kolacja,śniadanie

Zupa porowo-serowa na wędzonym boczku
200g boczku wędzonego
2 pory
4 ziemniaki
1 marchew
1 ząbek czosnku
200g sera cheddar
5 łyżek mąki
2 łyżki masła
4l bulionu z kurczaka
200ml śmietanki 30%
kilka listków bazylii
sól, pieprz

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na małym ogniu do wytopienia tłuszczu, skwarki zdejmujemy i odkładamy na bok. Do wytopionego tłuszczu dodajemy masło i wrzucamy drobno pociętego pora oraz czosnek. Podsmażamy, gdy zacznie się rumienić dodajemy kilka łyżek wody i dusimy pod przykryciem około 5 minut. Dodajemy mąkę i smażymy jeszcze chwilę cały czas mieszając. Dodajemy ciepły bulion.

Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do gotującego się wywaru. Po 15 minutach zmniejszamy ogień, dodajemy śmietankę, boczek. Gotujemy jeszcze 10 minut. Do zupy dodajemy starty ser, pociętą bazylię, solimy i pieprzymy do smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation