Kuchnia

obiad,kolacja,śniadanie

Ziemniaki w mundurkach ze śledziem
Składniki

60 dag ziemniaków
3 filety śledzi matiasów (w oleju)
czerwona cebula
kwaśne jabłko
6 łyżek śmietany
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sok z cytryny
cukier
sól, pieprz
Przygotowanie

Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą, osuszyć. Owinąć folią lub pergaminem. Piec około 45 minut w temperaturze 200°C, aż będą miękkie.
Obraną cebulę i jabłko drobno pokroić. Śledzie pokroić na małe kawałki, dodać do cebuli z jabłkiem. Polać śmietaną przyprawioną sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Wymieszać.
Upieczone ziemniaki odwinąć z foli, ułożyć na talerzu, przekroić skórkę na krzyż i rozchylić. Do środka włożyć porcję śledzia, posypać posiekanym szczypiorkiem i podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation