Kuchnia

obiad,kolacja,śniadanie

bigos wegański
składniki:

60dkg kapusty kiszonej (niezbyt kwaśnej)

1kg kapusty białej

2 cebule

2 marchewki

garść suszonych grzybów

słoiczek pomidorów suszonych z zalewie

kilka suszonych śliwek

kilka suszonych moreli

i cała masa przypraw:

5 listków laurowych

łyżeczka ziela angielskiego

łyżeczka suszonych owoców jałowca

łyżka mielonego kminku

łyżeczka suszonego tymianku

łyżka słodkiej papryki

kilka goździków

łyżeczka pieprzu

sól

dodatkowo około 0,5 szklanki różowego octu winnego lub balsamico (ja dałam pól na pół)

wykonanie:

1. Białą kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na wiórki. Wrzucamy je do dużego garnka i zalewamy mniej więcej 1.5 l wody. Gotujemy, aż zmiękną.

2. Kapustę kiszoną można wypłukać jeśli jest mocno kwaśna. Ja kupiłam taką mniej przekiszoną i nie płukałam jej wcale. Kroimy ją i dodajemy do garnka z kapustą słodką.

3. Grzyby zalewamy wrzątkiem i moczymy. Na patelni podsmażamy na tłuszczu cebulę, aż się zeszkli, a następnie dodajemy odcedzone grzybki. Dorzucamy je również do garnka z kapustą.

4. Morele, suszone pomidory i śliwki można pokroić na mniejsze kawałki. Oczywiście lądują w garnku wraz ze wszystkimi przyprawami. Szczerze mówiąc wlałam do gara również całą zalewą z pomidorów. Normalny bigos zawiera 10 razy tyle okrasy, więc nie musicie się obawiać, że będzie za tłusty. Co to jest te pól szklaneczki ziołowej oliwki na taki wielki gar kapusty? Całość dusimy minimum półtorej godziny, a następnie dodajemy octu balsamicznego lub/i winnego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation