Kuchnia

Wypieki

BANANOWIEC - MojeGotowanie.pl - Przepisy - Desery


Składniki

Biszkopt,
5 szt jaja,
1 szkl cukier,
1/2 szkl mąka tortowa,
1/2 szkl mąka ziemniaczana,
1 łyżeczki proszek do pieczenia,
1 łyżka kakao,
Masa budyniowa lub karpatkowa
4 szt bananów
WIERZCH :
1/2 litra śmietana kremowa 30%,
2 łyżki cukru pudru

DOSKONAŁY PLACEK DO KAWY I NA RÓŻNE IMPREZY ;)
Etapy przygotowania

Biszkopt : ubijamy białka na puszystą piankę dodajemy cukier i po jednym żółtku. Mąkę tortową przesiewamy i dodajemy gdy nie ma już cukru. Przesianą mąkę ziemniaczaną, proszek i kakao delikatnie mieszamy razem ze wszystkim. Piec nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy 20min.

Po ostygnięciu biszkopt przekrawamy na połowę. Jedną część kładziemy na blaszkę a w drugiej wykrawamy kieliszkiem kółka. Banany kroimy w plastry o okl 2 cm. Na biszkopt kładziemy 3/4 masy (budyniowej lub karpatkowej), kładziemy drugą część wykrojonego biszkoptu w kółka kładziemy pokrojone banany i przykrywamy kółeczkami na wierz kładziemy resztę masy. Na to ubijamy 1/2 śmietany kremówki + 2 łyżki cukru pudru, na sam koniec rzucamy starta czekoladę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation