Kuchnia

Wypieki

Sernik z brzoskwiniami w kakaowym cieście

Zawsze sernik z brzoskwiniami piekę tradycyjnie z jasnym ciastem, jednak tym razem odeszłam od tej reguły i zrobiłam ciasto kakaowe. Ciemny kolor ciasta fajnie współgra z jasnym serem i żółtą brzoskwinią. Smakowo też wypada bardzo dobrze, gdyż delikatna masa serowa idealnie komponuje się z mocno kakaowym kruchym ciastem. Jedynym takim małym minusem jest to, że sernik wyszedł trochę za niski, więc proponuję robić masę serową z 1,5 porcji. Ciasto będzie wówczas trochę wyższe i będzie lepiej się prezentować. Natomiast jeśli chodzi o smak to widzę tylko same plusy: kremowa, wilgotna masa serowa, soczyste brzoskwinie i odpowiednio kruche ciasto. Lubię takie zróżnicowanie faktur smakowych.


Składniki:

Ciasto:

1 1/2 szkl. mąki pszennej
1 łyżka cukru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
100 g masła/margaryny
1 jajko


Masa serowa:

500 g sera mielonego z wiaderka
1/2 szkl. cukru
2 jajka
1 opakowanie budyniu waniliowego
400-500 g brzoskwiń


Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto ręcznie lub przy użyciu malaksera. W malakserze zmiksować mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia razem z masłem. Dodać jajko i ponownie zmiksować. Powstanie coś w rodzaju kakaowej kruszonki. Ok. 2/3 tej kruszonki wysypać do foremki 20 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie ugnieść łyżką. Pozostałą część zagnieść i włożyć do zamrażalnika. Można również całą kruszonkę zagnieść na gładkie ciasto, a potem rozwałkować i przełożyć do foremki. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 15 min. Wyjąć i chwilę przestudzić.

Masa serowa: Ser, cukier, jajka i budyń delikatnie zmiksować. Z brzoskwiń usunąć pestki i pokroić owoce na mniejsze kawałki. Dodać do masy serowej i wymieszać. Wyłożyć na upieczony spód. Na wierzch zetrzeć na tarce zamrożone ciasto i całość wstawić do piekarnika na ok. 40 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation