Kuchnia

Wypieki

delikatny sernik z mlekiem

Składniki: ( spód ciasta )
( blaszka 32cm x 24 cm )

120g masła,
1 jajko,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
2 szklanki mąki,
3/4 szklanki cukru pudru.

Składniki masa serowa : ( w temperaturze pokojowej )

800g twarogu na sernik,
5 jajek,
1 szklanka cukru,
1 opakowanie budyniu waniliowego,
120 ml oleju,
250ml mleka,
50g gorzkiej czekolady, ( do ozdoby )
50g wiórek kokosowych, ( do posypania ) .

Przygotowanie :

Na stolnicę przesiej mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Dodaj posiekane masło oraz jajko. Szybko ugnieć ciasto. Uformuj kulę i zawiń w folię aluminiową. Włóż do lodówki na 50-60 minut. Ciasto rozwałkuj na oprószonym blacie mąką i przełóż do blaszki. Piecz przez 15 minut w temperaturze 220 stopni.

Oddziel z 4 jajek żółtka. Z białek ubij sztywną pianę. Do pozostałych żółtek wbij całe jajko i utrzyj z masłem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania partiami do masy jajecznej dodaj ser, budyń, mleko i olej. Pianę delikatnie połącz z masą serową. Całość przelej na wcześniej podpieczony spód ciasta. Sernik piecz przez 60-70 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ostudź ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiach.

Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i za pomocą łyżeczki polej sernik tworząc linie. Całość posyp kokosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation