Kuchnia

ciasteczka

Drożdżówki mleczne z budyniem, kruszonką i lukrem

Składniki (10 małych drożdżówek):

290 g mąki pszennej
125 g mleka
10 g świeżych drożdży (lub 5 g suszonych)
1 jajko
80 g cukru
5 g soli
63 g masła, miękkiego
1 jajko wymieszane z 1 łyżką śmietanki, do posmarowania drożdżówek
W miseczce umieścić mleko, dodać 1/2 łyżeczki cukru i wkruszyć drożdże. Rozczyn przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 15 minut. Po tym czasie drożdże powinny porządnie się spienić – jeśli tak się nie stanie, krok należy powtórzyć z nową porcją drożdży i mleka. Jeśli używamy drożdży suszonych, krok ten pominąć.

W misce wymieszać mąkę z cukrem i solą, dodać gotowy rozczyn (lub suszone drożdże), wymieszać. Następnie wbić jajko, znów wymieszać. Dodawać po kawałku miękkiego masła, ucierając hakiem do ciasta drożdżowego. Uformować gładkie ciasto i porządnie wyrabiać przez ok. 15 minut (najlepiej hakiem do ciast drożdżowego miksera). Ciasto po tym czasie będzie gładko odchodzić od rąk. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 30 minut. Następnie ciasto podzielić na 10 równych części, przykryć ściereczką i zostawić na kolejne 15 minut.

Budyń waniliowy:

przygotowany np. z tego przepisu (klik) – pomijając masło i dodając nieco więcej mleka
lub też przygotowany kupny budyń waniliowy
mleko i cukier do wykonania budyniu – nieco mniej mleka niż na opakowaniu (jeśli używamy kupnego)
Zrobić dość gęsty budyń, zostawić do przestudzenia.

Podrośnięte ciasto na bułeczki formować w okrągłe placuszki, a następnie w środku każdego robić szerokie wgłębienie. Rozkładać drożdżówki na blasze i nadziewać je przestudzonym budyniem. Odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Kruszonka:

100 g mąki pszennej
70 g masła
50 g cukru
Z podanych składników przygotować kruszonkę, rozcierając w palcach. Wyrośnięte drożdżówki posypywać hojnie kruszonką. Piec w 180 stopniach przez ok. 12-14 minut, do lekkiego zezłocenia (ale tylko lekkiego - drożdżówki mają pozostać mięciutkie).

Lukier:

12 lekko czubatych łyżek cukru pudru
4 łyżki mleka lub śmietanki
Cukier puder i mleko utrzeć na gładki, dość gęsty lukier. Smarować nim jeszcze ciepłe drożdżówki.



Więcej: http://gingerbreath.blox.pl/2013/05/Drozdzowki-mleczne-z-budyniem-kruszonka-i-lukrem.html#ixzz2wXQTpSal
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation