Kuchnia

Niebo w gębie

Muffiny z nadzieniem różanym

Składniki (na 12 muffinek):
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mleka
100 ml oleju
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Oraz:
12 łyżeczek marmolady lub konfitury z róży
kandyzowana skórka pomarańczowa
lukier

Przygotowanie:
Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki suche - proszek do pieczenia i cukier. W drugiej misce połączyć mokre składniki: mleko, jajko, olej i ekstrakt z wanilii. Następnie zawartości obu misek wymieszać. Papilotki pokrywamy masą do 1/3 wysokości, następnie na środek dajemy po łyżeczce konfitury z róży, a potem pokrywamy znów masą - do ok. 3/4 wysokości. Muffiny pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 20-25 minut. Studzimy na kratce. Polewamy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.

SMACZNEGO!

fot. CZEKOLADĄUTKANE
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation