Kuchnia

RYBY

Śledź z cebulą w śmietanie i ziemniaki w „mundurkach”

Składniki (4 porcje):
 400 g matiasów w oleju
 2 cebule
 1 łyżeczka cukru
 300-400 ml kwaśnej śmietany 18%
 świeżo mielony pieprz
 1 kg niewielkich ziemniaków (równej wielkości!)

Ziemniaki wyszoruj, zalej wrzątkiem i gotuj do miękkości (po 20 minutach można je sprawdzić widelcem, czas gotowania zależy jednak od ich wielkości). Ugotowane wystudź.

Cebule obierz i pokrój na jak najcieńsze półplasterki. Przełóż do miski, zasyp łyżeczką cukru i delikatnie wymieszaj.
Śledzie odsącz z oleju i pokrój na centymetrowe plastry. Dodaj do cebuli, zalej śmietaną, dopraw odrobiną świeżo mielonego pieprzu i odstaw do lodówki na godzinę, żeby smaki się „przegryzły”.
Tak przygotowane śledzie podawaj z ziemniakami w mundurkach – najlepiej lekko jeszcze ciepłymi.

http://agatagotuje.pl/sledz-z-cebula-w-smietanie-i-ziemniaki-w-mundurkach/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation