Kuchnia

RYBY

Ryba po grecku wg teściowej

Składniki na sos

3 duże marchewki (ok. 600 g)
2 średnie pietruszki (ok. 200 g)
połówka selera (ok. 200 g)
3 średnie cebule (ok. 400 g)
1 czerwona papryka
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki musztardy
sok z połówki cytryny
łyżeczka cukru
2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki w proszku
1 listek laurowy (opcjonalnie, teściowa nie dodaje)
3-4 owce ziela angielskiego (opcjonalnie, teściowa nie dodaje)
sól, pieprz
oliwa

Składniki na rybę:

1 kg ryby morskiej (morszczuk, mintaj)
2 jajka
bułka tarta
sól i pieprz

Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić niedużą kostkę (ewentualnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wtedy sos powinien się dusić znacznie krócej). Warzywa wrzucić patelnię z rozgrzaną oliwą i smażyć, aż wchłoną oliwę, a marchewka zacznie zmieniać kolor na jaśniejszy (około 5-8 minut). W tym czasie pokroić na około 1 cm kostkę cebule oraz czerwoną paprykę, wrzucić do garnka. Dorzucić podsmażone warzywa, dolać pół szklanki wody i ewentualnie listek laurowy oraz ziele angielskie, dusić pod przykryciem na małym ogniu 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane.

Dodać koncentrat pomidorowy, musztardę, sok z połówki cytryny, łyżeczkę cukru i słodką paprykę. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Dusić jeszcze 5 minut. W razie, gdyby sos był zbyt delikatny, można dodać więcej musztardy, koncentratu lub soku z cytryny.

Na patelni rozgrzać olej. Filety z ryby pokroić na kawałki według uznania. Oprószyć solą i pieprzem. Jajka roztrzepać widelcem z odrobiną wody. Na płaski talerz nasypać bułki tartej. Filety maczać w jajku, obtaczać w bułce tartej, smażyć na patelni z obu stron, aż panierka będzie brązowa.

Gotową rybę można od razu wyłożyć na półmisek i obłożyć gorącym sosem lub też trzymać osobno i obłożyć sosem przed podaniem.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation