Kuchnia

RYBY

Łosoś i puree z groszku

Przepis:

Składniki (na 4 osoby)
- 4 filety z łososia po około 125 g każdy
- 4 łyżki soku z cytryny
- 4 szczypty soli morskiej

Puree
- 600 g mrożonego zielonego groszku
- świeża mięta
- 4 łyżki soku z cytryny
- pieprz czarny

Do dekoracji
- 4 ćwiartki wyparzonej cytryny



Wykonanie
Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą, układamy w naczyniu do gotowania na parze, gotując do czasu, aż mięso będzie apetycznie brzoskwiniowe.
Groszek gotujemy, odcedzamy, a następnie miksujemy z dodatkiem kilku listków świeżej mięty, soku z cytryny i pieprzu.
Ugotowanego łososia układamy na zielonym puree, przykrywamy ćwiartką cytryny.

Sugestie
Do puree zamiast mięty można użyć dowolnych ziół.

Wersja light
Zrezygnuj z soli morskiej. Zamiast niej możesz dodać chili.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation