Kuchnia

RYBY

Śledzie w sosie musztardowym

Składniki:

500 g płatów śledziowych z zalewy
100 g musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy
100 g musztardy Dijon (lub sarepska)
ok. 200 - 300 g śmietany 18%
2 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
75 ml octu winnego
75 ml oliwy lub oleju roślinnego
50 g cukru
1 łyżeczka kurkumy

Śledzie płukać przez około 1,5 godziny zmieniając kilkakrotnie zimną wodę. Gdy są gotowe, osączyć z wody i pokroić w nieduże kawałki, takie na jeden kęs.

Cebulę obrać i drobniutko pokroić. Sparzyć wrzątkiem na sicie. Odcedzić.

Następnie w misce wymieszać musztardę francuską z ziarnami gorczycy z musztardą Dijon i przeciśniętym przez praskę lub drobno posiekanym czosnkiem. Stopniowo dodawać śmietanę - chodzi o to, by sos był nadal musztardowy, im więcej śmietany tym wyjdzie łagodniejszy.

A teraz kluczowy moment. Do sosu dodać około 50 ml oliwy i około 50 ml octu. Spróbować. Jeśli chcemy bardziej octowo - dodać resztę octu. Jeśli trzeba, dodać trochę cukru. Spróbować. Doprawić ponownie cukrem lub octem, albo już nie doprawiać, jeśli smakuje dobrze.

Jeśli chcemy rzadszy sos - dodać resztę oliwy.

Na koniec wmieszać kurkumę, cebulę i śledzie.

Przełożyć do miski lub słoika i odstawić do lodówki na noc.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation