Kuchnia

KUCHNIA

Składniki na biszkopt:

- 2 jajka

- 2 łyżki cukru

- 2 łyżki mąki

- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć.

Wylać do tortownicy ( średnica 21 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 15 minut.



Pozostałe składniki:

- 400 g malin ( świeże lub mrożone )

- 1 opakowanie galaretki malinowej

- 2 łyżki żelatyny

- 100 g czekolady ( u mnie gorzka )

- 200 g śmietany kremówki 30 - 36 %

- 3 - 4 łyżki cukru

Maliny zmiksować na mus, można przetrzeć przez sitko, by pozbawić je pestek.

Śmietankę ubić z cukrem pudrem.

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, dodać do ubitej śmietany.

Masę śmietanową podzielić na 2 części, do jednej dodać połowę musu malinowego, wyłożyć na biszkopt, wyrównać.Do drugiej dodać startą na tarce czekoladę i rozłożyć równomiernie na masie malinowej. Schłodzić.

Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, przestudzić, połączyć z pozostałym, musem malinowym, tężejącą wylać na wierzch ciasta. Schładzać w lodówce do całkowitego zastygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation