Kuchnia

cooking!

Mazurek fistaszkowy z białą czekoladą i serkiem mascarpone

Składniki:
350g mąki pszennej
50g cukru pudru
200g masła (zimnego pokrojonego w kostkę)
1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany
2 żółtka

Wszystkie składniki ciasta bardzo dokładnie wyrobić najlepiej przy pomocy malaksera. Z ciasta ulepić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Po tym czasie wyjąć i rozwałkować na blaszce o wymiarach 25x35 wyłożonej papierem do pieczenia . Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut w temp 200 stopni na złoto. Wystudzić.


Składniki na krem:
150g masła orzechowego
150g serka mascarpone
100g białej czekolady

ponadto:
1 szkl. orzeszków ziemnych
150g mlecznej czekolady


Masło orzechowe zmiksować dokładnie z serkiem. Dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę (lekko przestudzoną). Krem rozsmarować na wystudzonym kruchym spodzie. Całość posypać równo orzechami, a rozpuszczoną w kąpieli wodnej mleczną czekoladą zrobić nieregularne zawijasy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation