Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

PotrawyRegionalne: CIASTECZKA ORKISZOWO KAKAOWE Z BAKALIAMI

Składniki:

100 g margaryny
1 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. brązowego cukru
1/2 szkl.pestek słonecznika
1 szkl. płatków orkiszowych/płatków owsianych
1 jajko
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii/migdałowego
3 łyżeczki gorzkiego kakao
garść migdałów
garść orzechów laskowych
garść rodzynek
4-6 szt.suszonych śliwek

Rozdrobniłam migdały i orzechy.
Na małej patelni uprażyłam je wraz z ziarnami słonecznika.
Odstawiłam je aby przestygły.
Do miski wsypałam cukier waniliowy,brązowy cukier i ucierałam z miękką margaryną.
Dodałam jajko,aromat i miksowałam na gładką masę.
Kolej na mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
Mieszałam aż składniki sie połączyły.

Wsypywałam kolejno:

płatki orkiszowe namoczone wcześniej rodzynki i pokrojone suszone śliwki, uprażone orzechy, migdały i pestki słonecznika.
Wszystko dokładnie wymieszałam.
Ciasto podzieliłam na dwie części.
Do jednej części dodałam kakao.
Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia.
W czasie gdy piekarnik się nagrzewał,
formowałam małe kuleczki, lekko je spłaszczając i
układałam na blasze.
Piekłam w temperaturze 180 stopni
przez około 15 minut.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation