Fotografia
Fotografia
Torcik „śliwki w czekoladzie” | Wiszniówka
TORCIK “ŚLIWKI W CZEKOLADZIE”
(przepis na tortownicę o średnicy 23 cm)
Składniki:
Czekoladowy spód:
1 i ½ szkl. mąki
2/3 szkl. cukru
1/3 szkl. kakao (gorzkiego, do wypieków)
1/3 szkl. oleju rzepakowego
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu winnego
½ szkl. wody
mus śliwkowy:
600 gr wypestkowanych śliwek
4 łyżeczki żelatyny
220 gr cukru
1 łyżka spirytusu
sok z 1 cytryny
stracciatella:
400 ml śmietanki kremówki
50 gr czekolady gorzkiej
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fixy lub inne usztywniacze do śmietany
czekolada na wierzch:
50 ml śmietany kremówki
50 gr czekolady gorzkiej
Wykonanie:
Ciasto czekoladowe:
Mieszamy razem skladniki suche: mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Wodę mieszamy z octem, dodajemy do składników suchych, mieszamy. Na końcu wlewamy olej. Krótko mieszamy mikserem do połączenia składników i uzyskania jednolitego ciasta.
Piekarnik nagrzewamy do 180 C stopni. Tortownicę smarujemy masłem. Wlewamy do niej ciasto i pieczemy około 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
Ponieważ ciasto nieznacznie się kurczy w trakcie pieczenia, dla idealnego efektu polecam upiec w ciut większej tortownicy (23 cm), a następnie do upieczonego placka przyłożyć dno tortownicy 21 cm, obkroić wokół i tak wycięte ciasto włożyć do tortownicy 21 cm, a następnie zapiąć obręcz.
Mus śliwkowy:
Owoce kroimy na drobne kawałki, polewamy spirytusem i zasypujemy cukrem. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie przekładamy do rondelka z grubym dnem i podgrzewamy na niewielkim ogniu, mieszając raz po raz do momentu, kiedy owoce się rozpadną w trakcie gotowania (około 20-30 minut). Pod koniec gotowania wlewamy sok z cytryny. Rondelek zdejmujemy z palnika, wlewamy do musu żelatynę i mieszamy dotąd, aż żelatyna się nie rozpuści. Następnie miksujemy wszystko blenderem, studzimy i przelewamy do tortownicy, na czekoladowy spód. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut, aby mus zastygł.
Masa stracciatella:
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, następnie studzimy (musi być zupełnie zimna). Kremówkę wyjmujemy z lodówki i taką bardzo zimną ubijamy z dodatkiem cukru i usztywniacza do śmietany. Na końcu ubijania dodajemy zimną czekoladę i krótko mieszamy, aby czekolada nie rozpuściła się w śmietance. Gotową masę przekładamy do tortownicy na stężały śliwkowy mus. Chłodzimy kolejne 30 minut.
Czekolada na polewę:
Kremówkę wlewamy do miseczki, dodajemy drobno pokruszoną czekoladę. Całość podgrzewamy kilka minut, a następnie intensywnie mieszamy do połączenia składników. Polewamy wierzch torcika i całość znów chłodzimy kolejne 30 minut.
Najlepiej jest robić torcik dzień przed podaniem, aby mógł chłodzić się całą noc w lodówce.
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