Kuchnia

zupy

Szpinkowa zupa-krem na winie
Skład na 4 porcje: 500 g szpinaku mrożonego, 150 ml białego wina, litr bulionu z kurczaka i włoszczyzny, 4 łyżeczki sera trzykrotnie mielonego, 50 g masła, 2 średnie cebule, sól i świeżo mielony czarny pieprz, łyżka soku z cytryny, 2 świeże pomidory do dekoracji
Przygotowanie: Posiekaną i posypaną szczyptą soli cebulę smażymy na szklisto na rozgrzanym maśle w wyższym garnku. Wlewamy wino, zwiększamy ogień i gotujemy tak długo, aż połowa płynu odparuje.
Z kurczaka i włoszczyzny (bez kapusty) gotujemy bulion. Przecedzamy. Bulion wlewamy do wina z cebulą, doprowadzamy do wrzenia. Na koniec wrzucamy szpinak. Gotujemy 15 minut od chwili, gdy szpinak się rozmrozi. Zestawiamy z ognia. Gdy zupa nieco przestygnie, miksujemy ją z serem trzykrotnie mielonym, doprawiamy pieprzem, sokiem cytrynowym i, jeśli trzeba, szczyptą soli.


Czytaj więcej na http://www.styl.pl/kuchnia/mistrzyni-kuchni/news-szpinakowe-cuda,nId,1065422?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation