Kuchnia

ciasteczka

Malinowe oczka


składniki na ok. 20 malutkich ciasteczek:

115g miękkiego masła
1/3 szklanki cukru
¼ szklanki gorzkiego kakao
1 żółtko
1 szklanka mąki

dodatkowo:

ulubiony dżem, u mnie z żółtych malin
kakao, cukier puder, rozpuszczona gorzka czekolada

Ubić masło z cukrem i kakao na lekką i puszystą masę. Dodać żółtko i dokładnie zmiksować. Następnie po trochu mąki, miksując na najmniejszych obrotach, potem można trochę przyśpieszyć… ;) Z ciasta formować kuleczki, układać na blaszce wyłożonej pergaminem, następnie robić dziurkę trzonkiem drewnianej łyżki.

Ciasteczka schłodzić, a piekarnik nagrzać do 175st.C. Piec 10-13 minut.

Ostudzone ciasteczka napełniać dżemem, ozdobić dowolnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation