Kuchnia

KURCZĘ

Pomidorowe skrzydełka marynowane w chili

Pomidorowe skrzydełka marynowane w chili
Te wyraziste w smaku pieczone skrzydełka pieczone w mocno ostrym, pomidorowym sosie z pewnością przypadną do gustu miłośnikom pikanterii ;) Podobnie jak większość przepisów na pieczone skrzydełka, tak i tutaj potrawa ta praktycznie „robi się sama” i nie wymaga dużego nakładu pracy.

Photobucket

POMIDOROWE SKRZYDEŁKA MARYNOWANE W CHILI
(4 porcje)
12-16 skrzydełek z kurczaka,
4 sporej wielkości dojrzałe pomidory,
4 świeże papryczki chili,
8 ząbków czosnku,
1 duża cebula,
1/3 szklanki octu z czerwonego wina,
2 łyżeczki cukru,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
2 łyżki oliwy,
sól i pieprz

Chili (bez pestek), czosnek, cebulę, ocet i kumin zmiksować na jednolitą masę. Na patelni rozgrzać oliwę, przełożyć przygotowaną masę, podgrzewać, mieszając aż stanie się aromatyczna.
Pomidory obrać, usunąć pestki i zmiksować na gładki sos. Dodać do masy cebulowej na patelni, podgrzewać, nie przerywając mieszania, aż się zagotuje. Zmniejszyć płomień i dusić bez przykrycia, mieszając, ok. 20 minut, aż całość zgęstnieje.
Posmarować skrzydełka połową sosu chili, odstawić do lodówki na 3 godziny.
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Ułożyć skrzydełka w naczyniu do zapiekania. Piec około 30-40 minut.
Podawać z pozostałym sosem chili.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation