Kuchnia

Ciasta, ciastka i desery

Dietetyczne ciasteczka z otrąb (bez masła,mąki, cukru)

Do ich przygotowania użyłam:
1 szklankę płatków owsianych (górskich z Kupca)
1 szklankę otrąb pszennych
1 szklankę otrąb owsianych
2 jajka
1 serek homogenizowany
2 łyżki powideł śliwkowych
1 szklankę soku jabłkowego
garść suszonej żurawiny
garść rodzynek
1 łyżeczkę cynamonu
Płatki owsiane zalałam sokiem jabłkowym, odstawiłam na kilka minut a następnie dodałam do nich wszystkie składniki i dokładnie wymieszałam. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyłam uformowane z masy ciasteczka (wyszło mi 16 sztuk) i wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut.

Wyszły naprawdę fajne. Nie za słodkie (łasuchy mogą wzbogacić przepis o dodatek miodu), lekko wilgotne niby lekkie a jednak "treściwe". Część ciasteczek "zachomikowałam" przed swoimi domowymi testerami, by sprawdzić jak będą smakować po kilku dniach. Sprawdziły się po tygodniowym leżakowaniu w roli pysznego dodatku do popołudniowej kawki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation