Kuchnia

Dieta na Słodko

Naleśniki razowe – przepis

Czas przygotowania: ok. 20 minut

Składniki (ok. 10 szt. naleśników o średnicy 22 cm):

2 jajka
1 szklanka mleka (krowiego lub np. sojowego) lub kefiru, albo jogurtu naturalnego lub maślanki
1 szklanka wody mineralnej gazowanej
1,5 szklanki mąki pszennej razowej
1 łyżka cukru (opcjonalnie)
2 łyżki oleju
dodatkowy olej do smażenia

Wykonanie:

Krok 1. Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy w większej misce za pomocą trzepaczki.

Krok 2. Na dobrze rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem smażymy naleśniki z obu stron (naleśniki razowe wymagają nieco dłuższego czasu smażenia niż klasyczne, z mąki pszennej tortowej). Smażąc co drugi naleśnik można smarować patelnię dodatkowym olejem (np. za pomocą kawałka papierowego ręcznika).

Krok 3. Usmażone naleśniki zawijamy z ulubionymi dodatkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation