Kuchnia

ciasteczka

Chocolate crinkles
Składniki potrzebne do przygotowania czekoladowych ciasteczek chocolate crinkles:

225g gorzkiej czekolady

1 i 2/3 szklanki mąki pszennej,

2/3 szklanki cukru pudru,

110g masła ekstra,

3 jajka,

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,

pół łyżeczki proszku do pieczenia,

szczypta soli,

cukier puder do obtaczanie ciasteczek (około pół szklanki).


Sposób przygotowania czekoladowych ciasteczek chocolate crinkles:

Masło roztapiam w rondelku i pod koniec dodaję połamaną czekoladę. Mieszam, aż powstanie jednolita masa i odstawiam do wystudzenia.
Ubijam białka na sztywno, dodaję cukier i żółtka a w następnej kolejności ekstrakt z wanilii i przestudzoną, ale ciągle płynną masę czekoladową, dokładnie mieszam. Łącze mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, dodaję do masy czekoladowo-jajecznej i mieszam. Powstaje bardzo gęsta czekoladowa masa. Wkładam miskę z ciastem do lodówki na około godzinę do ochłodzenia. Po upływie tego czasu nabieram ciasto łyżeczką, formuje kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczam w cukrze pudrze, układam na półmisku i wkładam do zamrażalnika na około 30 minut. Zimne ciastka czekoladowe przekładam na wyłożoną papierem do pieczenie blachę i wkładam do rozgrzanego do temperatury 170oC piekarnika (opcja góra, dół) na około 12 – 14 minut. Tuż po zakończeniu pieczenia ciasteczka są miękkie, wyjmujemy wiec blachę z piekarnika, odczekujemy chwilkę aż zaczną twardnieć i przekładamy je na kratkę do wystudzenia.
Aby chocolate crinkles się udały zimne ciasteczka muszą zostać włożone do gorącego piekarnika. W przeciwnym razie rozpływają się na blasze, są płaskie i nie pękają.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation