Kuchnia

kuchnia

CIASTKA Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY

SKŁADNIKI:

2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka soli
200 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru białego
3/4 szklanki cukru trzcinowego (pominęłam)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 duże jajka
2 szklanki kropelek czekoladowych, lub kawałków czekolady (dałam 1 opakowanie)
1 szklanka posiekanych orzechów (pominęłam)



PRZYGOTOWANIE:

Składniki podzielić na suche i mokre. W jednej misce wymieszać suche (poza cukrem) - mąkę, sól, sodę, kropelki czekoladowe, a do drugiej miski wbić jajka, dodać masło i wsypać cukier. Utrzeć je mikserem na puszystą masę, a następnie dodawać po jednej łyżce suchych składników, aż całość będzie dokładnie wymieszana.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Z ciasta formować kulki, układać je na blaszce i rozpłaszczać tak aby powstały płaskie placki (ale nie za płaskie).Piec do zarumienienia ok. 10-15 min. Studzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation