Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

moje przepis

Sezon na grila juz sie rozopczal. Polecam wam zatem dwie ziemniaczane salatki do dan z grila.

Salatka ziemniaczana z zielona fasolka i rzodkiewka



Dla 4 osob:

600 g ziemniakow

500 g zielonej fasoli szparagowej

sol, pieprz, cukier

peczek koperku

200 g gestej kwasnej smietany

100 g majonezu

150 g jogurtu naturalnego pelnotlustego

2 czerwone cebule

peczek rzodkiewek

1 lyzeczka nasion kminku

Ziemniaki zagotowac z kminkiem w osolonej wodzie w mundurkach. Odcedzic, chwile wystudzic, obrac z lupin i pokroic w plasterki. Fasole oczyscic, przekroic na kawalki i zagotowac do miekkosci w osolonej wodzie. Koperek drobno posiekac. Majonez, jogurt i smietane wymieszac, dodac koperek i wymieszac. Sos doprawic do smaku sola, pieprzem i odrobina cukru. Cebule obrac i pokroic w polkrazki. Rzodkiewki umyc i pokroic w krazki. Dodac do ziemniakow i fasoli, zalac przygotowanym sosem.

Przepis z "Meine Familie & Ich" nr 8/2012

Salatka ziemniaczana z awokado i czerwonymi burakami

Dla 4 osob:

600 g ziemniakow

sol, pieprz, cukier, pieprz cayenne

1-2 lyzki oleju + 50 ml oleju

1 cebula

100 ml bulionu warzywnego

75 ml octu jablkowego

2 awokado

sok z 1 cytryny

150 g jogurtu naturalnego

150 g gestej kwasnej smietany

30 g orzechow wloskich (waga bez lupin)

100 g burakow czerwonych (wzielam wiecej)

Ziemniaki i buraki ugotowac w mundurkach, odcedzic, nieco wystudzic, obrac z lupinek i pokroic w slupki. Dwie lyzki oleju rozgrzac na patelni i podsmazyc pokrojona w kostke cebule. Zalac bulionem i octem, zagotowac, zdjac z palnika. Doprawic do smaku sola, pieprzem, pieprzem cayenne i odrobina cukru. Awokado obrac, wyjac pestki, pokroic w slupki i skropic sokiem z cytryny. W salaterce ulozyc ziemniaki, a na wierzchu awokado. Zalac zalewa. Jogurt wymieszac ze smietana, doprawic do smaku sola, cukrem, pieprzem i pieprzem cayenne. Polac salatke na wierzchu. Nastepnie polozyc buraki w slupkach i posypac posiekanymi orzechami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation