Kuchnia

KLUSKI PIEROGI PLACKI

Pierogi z mięsem i kapustą - porady kulinarne - Gotujmy.pl

trudność: średne
czas: 30-60 min

Pierogi z mięsem i kapustą - SKŁADNIKI:
mąka pszenna - 2 szklanki
woda (gorąca) - 1 niepełna szklanka
jajko - 1 sztuka
sól - do smaku
mięso wieprzowe lu b drobiowe mielone - 0,5 kg
kapusta kwaszona - 0,5 kg
marchewka - 2 sztuki
pieprz - do smaku
przyprawa do mięsa mielonego
cebula - 1 sztuka
olej
Pierogi z mięsem i kapustą - PRZYGOTOWANIE:
Przesiewamy mąkę i sól przez sito na stolnicę. Dodajemy pomalutku gorącej wody i jajo. Wyrabiamy ciasto o elastycznej konsystencji, wałkujemy na cienki placek. Za pomocą szklanki lub odpowiednim przyrządem wycinamy kółka. Wcześniej przygotowujemy farsz. Gotujemy kapustę z odrobiną soli do miękkości oraz marchewkę. Mięso mielimy doprawiamy i możemy je nieco podsmażyć. Przepuszczamy je ponownie przez maszynkę do mielenia. Następnie mielimy kapustę i marchewkę. Wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Łyżeczką nakładamy farsz na ciasto i składamy na pół oraz dokładnie zlepiamy. Przygotowane pierogi wrzucamy do gotującej się, osolonej wody i gotujemy od momentu wypłynięcia na powierzchnię przez ok. 3 minuty. Podajemy polane zrumienioną na tłuszczu cebulką. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation