Kuchnia

Słodkie

Gofry w wersji fit - dietetyczne gofry pełnoziarniste

Składniki na ok 7-8 "kwiatków" (jak na fotografii)
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 3/4 szklanki mleka 1,5 %
- 3/4 szklanki wody gazowanej
- szczypta soli
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżki słodzika (możecie dodać troszkę więcej lub mniej albo też zupełnie pominąć - w zależności od preferencji, ja użyłam stevii, można też użyć innego lub np. fruktozy, a osoby nieliczące kalorii cukru pudru)
- 2 białka

- dodatki: świeże owoce, dżem, jogurt, bita śmietana, cukier puder, krem czekoladowy (część tej listy osobom na diecie jednak nie polecam :)

mocno nagrzana gofrownica :)


Przygotowanie
Białka ubijamy na sztywną pianę. W osobnym naczyniu miksujemy ze sobą mąkę, mleko, wodę gazowaną, proszek do pieczenia i słodzik. Do zmiksowanej masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy całość (tak żeby pozostała puszysta). Ciasto porcjami wylewamy na nagrzaną gofrownicę i pieczemy aż będą rumiane i chrupkie. Studzimy na kratce.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego! ;)

* gofrownica powinna być naprawdę dobrze rozgrzana
** gofry studzimy na kratce i nie układamy ich jeden na drugim - inaczej zmiękną i "sflaczeją" :P
*** ja nie smaruje gofrownicy tłuszczem i gofry mi nie przywierają, ale może to zależeć od posiadanego przez nas sprzętu. Jeśli gofry uparcie będą Wam przywierać, gofrownice można posmarować delikatnie tłuszczem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation