Kuchnia

Słodkie

Karmelowe mud cakes

Składniki na 12 babeczek:

125 g masła
100 g białej czekolady, posiekanej
150 g jasnego brązowego cukru
90 g golden syrupu (np. domowego)
160 ml mleka
1 jajko
200 g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, odłożyć.

W garnuszku umieścić masło, czekoladę, brązowy cukier, golden syrup i mleko. Podgrzewać ma małej mocy palnika, mieszając, do rozpuszczenia się wszystkich składników i otrzymania gładkiej mieszanki. Zdjąć z palnika, przestudzić.

Do wystudzonej mieszanki dodać jajko, wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać z rózgą do połączenia.

Formę do muffinków wyłożyć papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki (będzie dość rzadkie). Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Propozycja podania - oprószone cukrem pudrem, z kajmakiem z puszki lub z sosem karmelowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation