Kuchnia

Słodkie

Syrop miętowy

Składniki:

1/2- 3/4 szklanki liści mięty i drobnych gałązek (dobrze ubitych)
100 ml wódki
1 szklanka cukru
300 ml wody
sok z 1 limonki

Liście mięty i drobne gałązki zasyp cukrem i zalej wódką. Wymieszaj wszystko dokładnie odstaw w ciepłe miejsce na dobę. Naczynie przykryj talerzykiem, ściereczką, pokrywką, etc. Po upływie podanego czasu zalej wszystko wodą i zagotuj, aż powstanie gęsty syrop. Ostudź. Kiedy nasz syrop będzie już w miarę chłodny wyłów i odciśnij porządnie liście mięty. Dodaj sok z limonki i przelej do butelki.

Syrop przechowuj w lodówce. Myślę, że za sprawą wódki wytrzyma długo.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation