Kuchnia
Queen of the kitchen
Deser marzeń dla smakosza
... czyli mus czekoladowy z malinowym środkiem na migdałowym dacquoise z waniliową panna cottą i malinami, proste? Tak! Wydaje się trudne, a nie jest! Zrobienie całości zajmuje z przerwami około 2 godzin ;-) A patrząc na efekt końcowy uważam, że warto poświęcić ten czas... Po spróbowaniu jestem tego nawet pewna!
Jedyne czego potrzebujecie z rzeczy, których nie ma się na ogół w domu to tzw. pierścień cukierniczy... koszt to około 11zł. Ja użyłam pierścienia o średnicy 7,5 cm i wysokości ok. 6 cm.
Można go używać nie tylko do deserów, ale także do serwowania sałatek i innych przystawek. Jest to niesamowicie przydatna rzecz, a wygląda tak:
Przepis na 8 porcji
(jeśli chce się zrobić mniej, można po prostu podzielić proporcjonalnie ilość składników, przykładowo chcąc uzyskać jedną porcję wystarczy podzielić ilość danego składnika przez 8 - uzyskamy w ten sposób ilość potrzebnego składnika na jedną porcję)
Składniki na środek malinowy:
100 g dżemu malinowego/konfitury
50 g wody
3 g żelatyny
Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie. Dżem malinowy podgrzać z wodą. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Mieszać dokładnie, by wszystko się dokładnie połączyło.
Rozlać do 8 okrągłych foremek do lodu (Ja wlałam po prostu do woreczków na lód ;-)) Włożyć na godzinę do zamrażalnika.
Składniki na Dacquoise migdałowe:
75 g białek
70 g cukru
70 g zmielonych migdałów
Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C.
Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier. 1 łyżkę białek dodać do migdałów i wymieszać. Następnie dodać resztę białek i dokładnie wymieszać.
Rozprowadzić pianę na blasze na grubość 1 cm. Piec 15 minut.
Po upieczeniu wystudzić. Następnie rantem o średnicy 7,5 mm wykroić 8 kółek.
Kółka układać na spodzie rantów, wierzch wysmarować odrobiną konfitury malinowej.
Delikatnie wyjąć zamrożone kulki żelu malinowego i umieścić je na środku dacquoise.
Włożyć do zamrażalnika.
Składniki na mus czekoladowy:
100 g śmietanki 30%
250 g gorzkiej czekolady (65 % kakao)
120g białek
40 g żóltek
40 g cukru
5 g żelatyny
Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie. Na małym ogniu zagrzać śmietankę. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia, dodać startą czekoladę. Przykryć i zostawić na 10 minut by czekolada się rozpuściła. Dokładnie wymieszać. Dodać żółtka i dalej mieszać. Ubić białka, dodając stopniowo cukier.
Dodać jedną łyżkę białek do czekoladowej masy i wymieszać. Następnie dodać resztę i dokładnie, lecz delikatnie wymieszać, tak by nie uszkodzić struktury białek.
Wypełnić ranty zostawiając około 1 cm do brzegu.
Włożyć do zamrażalnika.
Składniki na waniliową Panna Cottę z białą czekoladą:
90 g białej czekolady
150 g śmietanki 30%
100 g mleka
2 g żelatyny
laska wanilii
Rozpuścić żelatynę w zimnej wodzie. Rozkroić laskę wanilii wzdłuż i zostawić połowę. Do rondelka wlać śmietankę, mleko i wrzucić połówkę wanilii. Podgrzewać na małym ogniu. Chwile przed zagotowaniem zdjąć rondel z ognia i odstawić na 15 minut. Po tym czasie wyjąć wanilię i wyskrobać ziarenka i wrzucić do rondelka. Znowu podgrzać na małym ogniu. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać i dodać startą czekoladę. Odstawić żeby się rozpuściła. Dokładnie zmiksować.
Przed wylaniem jej na wcześniejszy czekoladowy mus do rantów, pozostawić do ostygnięcia.
Całość włożyć do zamrażalnika na minimum 4 godziny.
Po tym czasie zdjąć ranty z deserów i włożyć je znowu do zamrażalnika, zostawiając je tam do następnego dnia.
Po wyciągnięciu z zamrażalnika odczekać 30 minut przed podaniem. Udekorować malinami.
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