Kuchnia

Kulinaria

Deser marzeń dla smakosza
... czyli mus czekoladowy z malinowym środkiem na migdałowym dacquoise z waniliową panna cottą i malinami, proste? Tak! Wydaje się trudne, a nie jest! Zrobienie całości zajmuje z przerwami około 2 godzin ;-) A patrząc na efekt końcowy uważam, że warto poświęcić ten czas... Po spróbowaniu jestem tego nawet pewna!


Jedyne czego potrzebujecie z rzeczy, których nie ma się na ogół w domu to tzw. pierścień cukierniczy... koszt to około 11zł. Ja użyłam pierścienia o średnicy 7,5 cm i wysokości ok. 6 cm.
Można go używać nie tylko do deserów, ale także do serwowania sałatek i innych przystawek. Jest to niesamowicie przydatna rzecz, a wygląda tak:


Przepis na 8 porcji

(jeśli chce się zrobić mniej, można po prostu podzielić proporcjonalnie ilość składników, przykładowo chcąc uzyskać jedną porcję wystarczy podzielić ilość danego składnika przez 8 - uzyskamy w ten sposób ilość potrzebnego składnika na jedną porcję)



Składniki na środek malinowy:

100 g dżemu malinowego/konfitury
50 g wody
3 g żelatyny


Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie. Dżem malinowy podgrzać z wodą. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Mieszać dokładnie, by wszystko się dokładnie połączyło.
Rozlać do 8 okrągłych foremek do lodu (Ja wlałam po prostu do woreczków na lód ;-)) Włożyć na godzinę do zamrażalnika.

Składniki na Dacquoise migdałowe:

75 g białek
70 g cukru
70 g zmielonych migdałów


Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C.
Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier. 1 łyżkę białek dodać do migdałów i wymieszać. Następnie dodać resztę białek i dokładnie wymieszać.
Rozprowadzić pianę na blasze na grubość 1 cm. Piec 15 minut.
Po upieczeniu wystudzić. Następnie rantem o średnicy 7,5 mm wykroić 8 kółek.
Kółka układać na spodzie rantów, wierzch wysmarować odrobiną konfitury malinowej.
Delikatnie wyjąć zamrożone kulki żelu malinowego i umieścić je na środku dacquoise.
Włożyć do zamrażalnika.

Składniki na mus czekoladowy:

100 g śmietanki 30%
250 g gorzkiej czekolady (65 % kakao)
120g białek
40 g żóltek
40 g cukru
5 g żelatyny


Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie. Na małym ogniu zagrzać śmietankę. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia, dodać startą czekoladę. Przykryć i zostawić na 10 minut by czekolada się rozpuściła. Dokładnie wymieszać. Dodać żółtka i dalej mieszać. Ubić białka, dodając stopniowo cukier.
Dodać jedną łyżkę białek do czekoladowej masy i wymieszać. Następnie dodać resztę i dokładnie, lecz delikatnie wymieszać, tak by nie uszkodzić struktury białek.
Wypełnić ranty zostawiając około 1 cm do brzegu.
Włożyć do zamrażalnika.

Składniki na waniliową Panna Cottę z białą czekoladą:

90 g białej czekolady
150 g śmietanki 30%
100 g mleka
2 g żelatyny
laska wanilii


Rozpuścić żelatynę w zimnej wodzie. Rozkroić laskę wanilii wzdłuż i zostawić połowę. Do rondelka wlać śmietankę, mleko i wrzucić połówkę wanilii. Podgrzewać na małym ogniu. Chwile przed zagotowaniem zdjąć rondel z ognia i odstawić na 15 minut. Po tym czasie wyjąć wanilię i wyskrobać ziarenka i wrzucić do rondelka. Znowu podgrzać na małym ogniu. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać i dodać startą czekoladę. Odstawić żeby się rozpuściła. Dokładnie zmiksować.
Przed wylaniem jej na wcześniejszy czekoladowy mus do rantów, pozostawić do ostygnięcia.

Całość włożyć do zamrażalnika na minimum 4 godziny.

Po tym czasie zdjąć ranty z deserów i włożyć je znowu do zamrażalnika, zostawiając je tam do następnego dnia.

Po wyciągnięciu z zamrażalnika odczekać 30 minut przed podaniem. Udekorować malinami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation