Kuchnia

potrawy

Szwedzki chrupki torcik migdałowy

Torcik jest bardzo słodki więc do masy można spokojnie dać mniej cukru. Migdały kupiłam w całości, sparzyłam wrzątkiem, obrałam ze skórki i zmieliłam w blenderze. Chciałam mieć jasne a kupne zmielone były z brązowymi drobinkami skórek.


Spody

100g zmielonych migdałów
płaska łyżka mąki ziemniaczanej
150g cukru
4 białka jaj

masa

4 żółtka jaj
100g cukru
200 ml śmietany kremówki
150g masła
4 pojedyncze batoniki DAIM(w Ikeach) lub 1 "rolka" cukierków WERTELS ORIGINAL bądź innych mlecznych karmelków


białka ubijamy z cukrem na sztywno, wrzucamy migdały, mąkę i delikatnie już łyżką mieszamy. Na papierze do pieczenia odrysowujemy 3 koła o średnicy 20-22cm nakładamy ubite białka. Pieczemy spody przez ok 15-20 min w 180C; studzimy

W garnku dokładnie mieszamy śmietanę z żółtkami i cukrem. Stawiamy na średnim ogniu i ostrożnie gotujemy, aż masa zgęstnieje (trzeba pilnować przez cały czas, żeby się nie ścięła!). Kiedy już będzie gęsta, zestawiamy z ognia i studzimy.

Kruszymy wałkiem batoniki daim, lub cukierki. Chodzi o to, by uzyskać takie "karmelowe drobinki".
Masło ucieramy mikserem na puch i dodajemy po łyżce wystudzonej masy. Utarty krem wstawiamy na kilka chwil do lodówki.

Smarujemy każdy blat kremem, posypujemy drobinkami karmelkowymi. Składamy torcik a wierzch polewamy polewą czekoladową i wstawiamy na godzinkę do lodówki...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation