Kuchnia

Pasty , pasztety

Klops ryżowo jajeczny

Składniki

3/4 szklanki szklanka ryżu
8 jajek ugotowanych na twardo
2 surowe jajka
40 dag pieczarek
1 mały por
50 g orzechów włoskich
3 cebulki dymki
sól, pieprz
1 łyżka oleju

Ryż ugotować w osolonej wodzie na miękko. Pieczarki zetrzeć na tarce na dużych oczkach, por pokroić w krążki, dymki - białą część w kosteczkę, zieloną osobno posiekać. Orzechy mielimy, rozdrabniamy bądź drobno siekamy.

Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć por, białą część dymki oraz pieczarki.

Ugotowany ryż połączyć ze startymi na tarce ugotowanymi jajkami, podsmażonymi pieczarkami, orzechami, dodać dwa surowe jajka, zieloną dymkę, przyprawić solą, pieprzem, dobrze wymieszać.

Formę na keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę ryżowo jajeczną, piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 175 stopni ok 40 minut.

Podawać z sosem koperkowym lub pomidorowym.



SOS KOPERKOWY:

1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1,5 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego
4 łyżki śmietany 18%
sól,pieprz
pęczek koperku

w rondelku rozgnieść masło z mąką, zalać gorącym bulionem energicznie mieszając, zagotować. W tym czasie posiekać koperek, dodać do sosu razem ze śmietanką, gotować aż sos zgęstnieje.


Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation