Kuchnia

Gotowanie

karpatka
składniki:

ciasto:

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka wody

szczypta soli

125g masła

4 jaja

krem:

0,5l mleka

3 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

125g masła

2/3 szklanki cukru

1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub cukru waniliowego

3 jaja

łyżka ekstraktu waniliowego lub łyżeczka aromatu

dodatkowo:

kilka łyżek cukru pudru do oprószenia ciasta



wykonanie:

1. Najpierw warto zrobić budyń, bo musi przestygnąć. Połowę mleka zagotowujemy wraz z cukrami, a drugą połowę energicznie mieszamy z mąkami i jajkami (np. mikserem). Gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy do niego tę część z mąką i cały czas mieszamy , aby nie powstały grudki. Gdy zgęstnieje wyłączamy palnik, a garnek przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystygnięcia. Masło zawczasu wyjmujemy z lodówki, aby zmiękło. Gdy budyń i masło nabiorą temperatury pokojowej najpierw ucieramy masło na puszystą masę, a następnie dodajemy do niego po trochu budyń i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec dodajemy ekstrakt waniliowy i ponownie mieszamy.

2. Ciasto wykonujemy następująco. Garnek stawiamy na średnim ogniu i umieszczamy wodę oraz masło. Doprowadzamy do rozpuszczenie masła. Gdy woda zacznie wrzeć wsypujemy mąkę z solą, zmniejszamy ogień i energicznie mieszamy. Ciasto powinno być gęste i odchodzić od ścianek garnka. Zdejmujemy garnek z ognia. Po 2-3 minutach można już dodawać jajka, które należy natychmiast wymieszać z ciastem, najlepiej przy użyciu miksera.

3. Dwie blaszki o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przyznam, że spotkałam się z opiniami, że nie należy tego robić, ponieważ ciasto może przykleić się do papieru, ale szczerze mówiąc nigdy mi się to nie zdarzyło. Być może jest to zależne od piekarnika, ale ja nigdy nie miałam takiego problemu. Wręcz przeciwnie. Dzięki papierowi łatwiej jest mi wyjąć upieczony płat ciasta z formy. W końcu po to został wymyślony. Jeśli jednak macie takie obawy możecie po prostu wysmarować blaszkę masłem.

4. Ciasto dzielimy na dwie, równe części z których każdą rozsmarowujemy na blaszce. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 200 stopni celcjusza, a następnie studzimy.

5. Jeden z upieczonych płatów pokrywamy kremem i przykrywamy drugim płatem. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Przed pokrojeniem należy oprószyć karpatkę cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation