Kuchnia

Kuchnia- Inspiracje

Jest Smak: Łosoś z rukolą i awokado wg. Nigelli Lawson


Składniki na 2 porcje:
2 cienkie steki lub eskalopki z łososia ( po ok. 125 g każdy)
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżeczka cukru
0,5 łyżeczki soli Maldon lub 0,25 łyżeczki zwykłe soli kamiennej*
2 łyżki oleju do woka (u mnie zwykły olej roślinny + szczypta imbiru)**
100 rukwi wodnej (u mnie 50 g rukoli – można też zastąpić roszponką)
100 g małych strączków słodkiego groszku (pominęłam)
1 małe dojrzałe awokado

* Sól Maldon – sól morska występująca w postaci płatków, albo kryształków, które kruszą się w palcach.
** Olej do woka do mieszanka oleju roślinnego i sezamowego oraz imbiru i czosnku.

Przygotowanie:

Rozgrzać patelnię (najlepiej ciężką, teflonową) i smażyć łososia po minucie z każdej strony (mojego łososia smażyłam dłużej, ponieważ miałam grubsze kawałki). Przełożyć rybę na dwa talerze.

Uwaga: Kawałki łososia smażyłam ze skórą, ponieważ wtedy mięso się nie rozpada, jeżeli zdecydujecie się również tak smażyć, najpierw należy rybę położyć na stronie ze skórą. Na talerz układam łososia skórą do góry, wtedy jednym ruchem można ją bardzo łatwo zdjąć i podać na stół.

W misce wymieszać za pomocą trzepaczki ocet ryżowy, cukier, sól i olej do woka ( lub zwykły). Każdą porcję łososia polać jedną łyżką sosu i odstawić na chwilę. Rukiew (lub rukolę) i groszek podzielić na dwa talerze. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ za pomocą łyżeczki, a następnie ułożyć go na zieleninie. Pozostałym dressingiem polać sałatkę i od razu podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation