Kuchnia

*** domowe pieczywo

Delikatny pszenny chlebek na drożdżach, bardzo prosty do zrobienia, wystarczy zagnieść ciasto. :) Przepis pochodzi z książeczki Step – by – Step, Practical Recipes BREADS AND BAKING.



Składniki:

700 g mąki pszennej chlebowej
1 łyżka soli
25 g masła, pokrojonego na kawałki
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki drożdży suchych
150 ml mleka
300 ml ciepłej wody
żółtko
kminek



Piekarnik nagrzać do 220º C 15 minut przed pieczeniem. Formę keksówkę 900 g natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.

Przesiać mąkę z solą do dużej miski. Dodać masło i rozetrzeć z mąką, a następnie wsypać cukier i drożdże. Dobrze wymieszać. Wlać mleko i ciepłą wodę do suchych składników. Wyrobić miękkie ciasto i jeśli potrzeba dodać odrobinę wody. Wyłożyć ciasto na stolnicę lub blat, podsypany lekko mąką, i wyrabiać przez 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ciasto powinno podwoić swoją objętość, ok. 1.5 godziny ). Po upływie tego czasu zagniatać następne 1 – 2 minuty, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Uformować podłużny kształt z ciasta i umieścić go w formie. Odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia ( do górnej krawędzi formy ).

Żółtko rozmieszać i posmarować nim chleb, a następnie posypać kminkiem. Można również chleb posypać samą mąką, jeśli ktoś preferuje bez dodatków lub użyć jeszcze innych.

Chleb piec na środkowej półce piekarnika przez 15 minut. Zredukować temperaturę piekarnika do 200º C i piec przez następne 20 minut. Chleb będzie gotowy, jeśli popukany od spodu wyda dudniący, głuchy dźwięk. Studzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation