Kuchnia

GRILLUJEMY

Sałatka do grilla z awokado, bobem i truskawkami |

Sałatka do grilla z awokado, bobem i miętą

Składniki:

na 2 porcje

100 ml prażonej kaszy gryczanej, ugotowanej w lekko osolonej wodzie
200 g bobu, ugotowanego i obranego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 czerwone dymki
garść rucola
garść truskawek
1 małe awokado
1 mała cukinia
sok z połowy cytryny
1 łyżka oliwy z pestek winogron
sól do smaku
szczypta czarnego pieprzu, grubo zmielonego
Dressing miodowo miętowy

200 ml jogurtu typu greckiego
2 łyżki posiekanej mięty
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:

Avokado i cukinię pokrój w dużą kostkę. Skrop awokado sokiem z cytryny. Truskawki pokrój na ćwiartki w zależności od wielkości. Czerwoną dymkę pokrój w krążki. Wszystko połącz z kaszą i bobem oraz oliwą i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
Na końcu dodaj opłukaną i osuszoną rucola i lekko wymieszaj. Rozłóż sałatkę na półmisku.
Wymieszaj składniki na dressing i polej nim sałatkę.

lekka sałatka do grillaNie zapomnijcie o przepisie miesiąca, którego tematem są sałatki. Obiecuję, że u mnie to dopiero początek sałatkowego szaleństwa. Mam w zanadrzu jeszcze nie jeden przepis na sałatkę, który mam zamiar wypróbować w to lato.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation