Kuchnia

GRILLUJEMY

grillowany łosoś na szpinaku z sosem kaparowo-miętowym
od dzisiaj zapraszam do nowej kategorii dań pt.: deietetycznie. od czasu do czasu będę prezentowała przepisy na posiłki, które z powodzeniem mogą stanowić podstawy w zdrowym stylu żywienia. poniżej propozycja na lekki posiłek, bogaty w kwasy omega 3 oraz żelazo. w100 gramowej porcji łososia znajduje się 1200 mg kwasów omega-3 a dzienne zapotrzebowanie organizmu to 1000-1500 mg. szpinak oprócz żelaza również zawiera kwasy omega-3.







ilość porcji – 2

czas wykonania – 20 min.

stopień trudności – łatwy



składniki:

2 kawałki fileta z łososia ( bez skóry )
300 g szpinaku świeżego
4 łyżki gęstego jogurtu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka odsączonych kaparów
3-4 spore liście mięty
1 łyżeczka masła ( ewentualnie oliwy z oliwek )
sól
pieprz


sposób wykonania:

filety myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, oprószamy solą oraz pieprzem i grillujemy (na patelni grillowej) około 10 min. z każdej strony,
w czasie kiedy łosoś nabiera rumieńców przygotowujemy sos i szpinak:
sos:

a) w małym garnuszku łączymy jogurt, sok z cytryny, posiekane listki mięty i kapary, doprawiamy solą oraz pieprzem i lekko podgrzewamy przed podaniem,

szpinak:

a) na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy szpinak i mieszając delikatnie podgrzewamy aż liście zwiędną, około 1-2 min.

na talerzach układamy porcję szpinaku, następnie łososia i polewamy sosem,
całość dekorujemy cząstką lub plasterkiem cytryny i miętą. smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation