Kuchnia

BABY BABECZKI I MUFINY

daktyle w czekoladzie: Muffinkowe lody

Ciasto:
120 g masła
3/4 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1/2 szklanki oranżady

ok.10-11 małych wafelków do lodów

Masło utrzeć z cukrem, dodać proszek do pieczenia, jajka, mąkę i oranżadę, zmiksować. pokroić, dodać. Nakładać do wafelków do nie więcej jak 3/4 wysokości. Po nałożeniu ciasta do wafelków należy od razu piec żeby wafle nie rozmokły. Piec ok 25 minut w 180°C. Ostudzić.


Krem:
2 szklanki śmietanki kremówki
3 łyżki cukru pudru
100 g mlecznej czekolady


Czekoladę rozpuścić na parze lub w mikrofali, ostudzić. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodawać ją powoli do rozpuszczonej, zimnej czekolady, cały czas miksując. Szprycą udekorować wystudzone muffinki na podobieństwo lodów. Można posypać dowolną posypką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation