Kuchnia

KUCHNIA ZE ŚWIATA

Bliny - kuchnia+

Składniki
17 dag mąki pszennej
6 dag mąki gryczanej
1 łyżeczka soli
1 porcja drożdży liofilizowanych
200 ml creme fraiche
250 ml pełnotłustego, lekko ciepłego mleka
2 jajka, żółtka oddzielone od białka
4 dag masła do smażenia

Przygotowanie
Do miski przesiewamy obie mąki i mieszamy z solą. Śmietanę i mleko mieszamy z żółtkami. Składniki płynne wlewamy powoli do suchych, mieszając, aż wszystko się połączy w ciasto o konsystencji nieco gęściejszej, niż na tradycyjne naleśniki. Gdy ciasto jest dokładnie wymieszane, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce. Ubijamy sztywną pianę z dwóch białek i łączymy z ciastem, a następnie znów je przykrywamy i zostawiamy w cieple na kolejną godzinę
Solidną patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu, oszczędnie smarujemy roztopionym masłem, wylewamy półtorej łyżki stołowej ciasta i smażymy około 40 sekund. Następnie placuszek obracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze pół minuty, po czym przekładamy na druciany ruszt, by przestygł.
Z tej porcji ciasta smażymy 24 bliny.

Możemy też zrobić mini-bliny
Na patelnię wylewamy półtorej łyżeczki ciasta i smażymy po 15 sekund z każdej strony. Podajemy na ciepło z wędzonym łososiem, creme fraiche i koperkiem.

Czytaj wiecej: http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/bliny_2208.html#ixzz3DWFjhZVz
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation