Design

Design

Sernik dyniowy na spodzie z ciastek Oreo

NA SPÓD:
100 g masła
300 g ciastek Oreo
NA MASĘ SEROWO-DYNIOWĄ:

1 kg dyni
7 opakowań (945 g) serka śmietankowego Twój Smak
1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego
4 jajka
1 szklanka cukru trzcinowego nierafinowanego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka cynamonu


Dynię kroimy na duże kawałki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 180 st. C. Pieczemy do czasu gdy miąższ będzie bardzo miękki.
Dynię wyjmujemy z piekarnika, pozwalamy ostygnąć, a następnie pozbawiamy środkowej części miąższu, w której są pestki. Resztę miąższu zeskrobujemy ze skórki i przekładamy do blendra. Miksujemy na gładkie puree.
Wszystkie składniki masy serowej wyciągamy z lodówki aby miały tę samą temperaturę, czyli pokojową.
Aby zrobić spód do sernika rozpuszczamy masło, a ciastka rozdrabniamy robotem kuchennym.
Foremkę o średnicy 23 cm natłuszczamy odrobiną roztopionego masła (najlepiej posłużyć się pędzelkiem).
Resztę masła wlewamy do ciastek i razem mieszamy. Gotową masą wyklejamy spód i boki foremki.
Foremkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie foremkę wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
Do dzieży od miksera wkładamy wszystkie serki i ubijamy na niskich obrotach, następnie dosypujemy mąkę, cynamon i cukier, po łyżce. Następnie dodajemy puree z dyni, a za nim wszystkie jajka na raz. Gdy jajka całkowicie się rozprowadzą w masie serowej to wlewamy mleko skondensowane i ekstrakt waniliowy. Wyłączamy mikser, szpatułką zgarniamy składniki, które przyległy do ścianek naczynia i jeszcze chwilę wszystko mieszamy. Uwaga! Masa jest rzadka. Nie przejmujcie się tym!
Na przestudzony spód wylewamy masę serową.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 240 st. C i pieczemy 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 110 st. C i pieczemy około 1 godziny i 15 minut. Piekarnik wyłączamy gdy brzegi będą ścięte, a przy potrząsaniu foremką środek będzie jeszcze drżał. Wtedy uchylamy drzwiczki piekarnika, wkładamy w nie drewnianą łyżkę i przymykamy tak, aby powstała szpara. Ciasto pozostawiamy w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Następnie ciasto przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 8 h, najlepiej na noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation