Kuchnia

Ciasta

Szarlotka przepis z kruszonką – tradycyjny przepis z domowego zeszytu Babci. Zeszyt z przepisami Babci ma już swoje lata, tekst już częściowo wyblakł, a kartki już się kruszą. Ponad 2 lata temu postanowiłem stopniowo te przepisy przenosić na bardziej trwały nośnik i tak powstała ta strona. Cześć z tych przepisów możecie zobaczyć na Blogu wraz z krótkimi filmikami pokazującymi cały proces przygotowania. Spód szarlotki jest zrobiony na kruchym cieście, a na nim spoczywa gruba warstwa prażonych/duszonych jabłek, która jest z wierzchu posypana kruszonką. Zwykłe proste domowe ciasto, a jakie smaczne ! Nie potrzeba już żadnych dodatków – samo ciasto jest przepyszne i najlepiej smakuje na ciepło :) Ummmmm Pychotka :) Musicie koniecznie spróbować :)



Czas przygotowania: 15 min. + prażenie
Czas pieczenia: 60 min. – 70 min.

Ciasto

mąka pszenna 3 szklanki,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
1 łyżeczka soli,
jajko 2 szt.,
masło 100 g (Masło Górskie),
masło roślinne 150 g,
cukier waniliowy 1 opakowanie 16 g,

Masa Jabłkowa

jabłka Antonówka 2,5 – 3 kg,
cukier 250 g,
cynamon 1 łyżeczka,

Szarlotka przepis z kruszonką – wykonanie
Krok 1
Jabłka obieramy i usuwamy pestki, kroimy na mniejsze kawałki. Do garna wlewamy 4 łyżki wody, przykrywamy pokrywką i stawiamy na wolnym ogniu. Gdy woda zacznie się gotować dodajemy pokrojone jabłka, dodajemy 250 g cukru. Następnie zmniejszamy ogień i na małym ogniu pod przykryciem prażymy jabłka co jakiś czas mieszając. Prażymy/dusimy tak długo aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Mi to zajęło ok. 60 min. Ale możemy także ułatwić sobie pracę i skorzystać z gotowej masy jabłkowej.

Krok 2
Wszystkie składni na ciasto wsypujemy do dużego naczynia lub miski i dokładnie siekamy nożem. Następnie szybko zagniatamy ciasto i lepimy kulę.

Krok 3
Formę do pieczenia 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Kule ciasta dzielimy na 2 części: 2/3 ciasta wykładamy na dno formy i równo rozprowadzamy po całej powierzchni. Na ciasto wykładamy prażone jabłka, a następnie pozostałe 1/3 ciasta kruszymy na jabłka.

Krok 4
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 60-70 min. aż kruszonka się zarumieni – wtedy ciasto jest gotowe ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation