Kuchnia

Ciasta

Ciasto czekoladowo - bananowe

Składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka sojowego
1/2 szklanki oleju
2 duże łyżki kakao
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 łyżeczka sody
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
5 dojrzałych bananów
Przygotowanie: ponad 60 min.
Czekoladę kroimy w drobne kosteczki na ok. 0,5 cm x 0,5 cm. W dużej misce mieszamy ze sobą suche składniki. Dodajemy mleko sojowe, olej, aromat i czekoladę. 2 banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do ciasta. Pozostałe 3 banany kroimy na plasterki.

Do wysmarowanej olejem tortownicy wlewamy połowę ciasta i dokładnie rozprowadzamy. Na to kładziemy pokrojone w plasterki banany, lekko dociskamy. Wlewamy drugą połowę ciasta i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 50 minut.
Wskazówki i uwagi:
Z podanych składników wychodzi ciasto na niedużą tortownicę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation