Kuchnia

Ciasta

Ciasto z kremem chałwowym |
Składniki

Ciasto

1,5 szklanki mąki
2 jajka
0,5 szklanki cukru
niepełna szklanka mleka
180 g masła roślinnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g powideł śliwkowych
2 łyżki kakao

Krem

150 g masła roślinnego
2 jajka
4 łyżki cukru
250 g chałwy

płatki migdałów

Wykonanie

Na początek przygotowujemy ciasto. Masło ucieramy wraz z powidłami. Jajka wraz z cukrem dodajemy do masła i miksujemy. Dolewamy mleko i cały czas miksujemy. Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia i kakao i powoli dosypujemy do masy. Ciasto powinno być dosyć gęste. Okrągłą formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem i pieczemy 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC.

Jajka ucieramy wraz z cukrem nad naczyniem z gorącą wodą. Masa jajeczna powinna być puszysta i podwoić swoją objętość. Gdy będzie ostudzona dodajemy bardzo małymi porcjami do utartego masła i cały czas mieszamy. Gdy krem jest już gotowy, rozdrabniamy chałwę i dosypujemy do kremu. Ucieramy. Gotowym kremem przekładamy ciasto, część kremu pozostawiamy do ozdobienia wierzchu. Możemy uprażyć płatki migdałowe i przybrać nimi ciasto. Deser wstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation