Kuchnia

Ciasta

Tort bez pieczenia
Bardzo smaczny, kolorowy torcik bez pieczenia. Każda warstwa mile zaskakuje. Możemy użyć dowolnych galaretek oraz owoców bawiąc się smakiem oraz kolorami. Dzieci będą zachwycone, niejeden dorosły również :)


Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:


1 galaretka truskawkowa
1 galaretka agrestowa
1 śmietana w proszku "Śnieżka" + 200 ml schłodzonego mleka
200 g twarogu sernikowego waniliowego
mały jogurt owocowy (ja użyłam marakuja)- 125 g
1 opakowanie kolorowych pianek marshmallow
dowolne owoce do dekoracji wierzchu tortu, ja użyłam mango z puszki, mogą być brzoskwinie, truskawki, borówki amerykańskie itp.
2 łyżki żelatyny
1 duży banan pokrojony w plasterki

Tortownicę lekko smarujemy olejem roślinnym (bardzo oszczędnie). Dno formy wykładamy piankami. Czerwoną galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Studzimy i tężejącą już wylewamy ostrożnie na pianki. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Boki tortownicy wykładamy plastrami banana (najlepiej skropić go sokiem z cytryny aby nie ciemniał).
Twaróg miksujemy z jogurtem. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody, łączymy z zmiksowanym twarogiem i jogurtem. Masę wylewamy na stężałą galaretkę z piankami. Wstawiamy wszystko do lodówki.
Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku. Studzimy. Śnieżkę ubijamy i dodajemy do niej ostrożnie całkowicie wystudzoną galaretkę. Ja dodałam galaretkę jeszcze płynną (całkiem zimną!) i wyszły mi dwie warstwy: na dole zielona, twardsza a wyżej bardziej piankowa, delikatniejsza. Można też zrobić wersję bardziej jednolitą (taki był mój zamiar lecz robiłam późnym wieczorem i nie chciałam tak długo czekać), należy wówczas do ubitej śnieżki dodać tężejącą galaretkę. Wylewamy śnieżkę na masę serową. Czekamy aż stężeje i dekorujemy owocami. Najlepiej aby ciasto poleżało kilka godzin w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation