Kuchnia

kuchnia

Śmietanowiec bez pieczenia - przyslijprzepis.pl

Delikatne,rozpływające się w ustach ciasto o śmietankowym smaku z dodatkiem rodzynek.Jest wyśmienite ,łatwe i przyjemne w przygotowaniu.Pomagała mi półtora roczna córcia wyjadając śmietanę z miski :)

Składniki
Warstwa budyniowa:
2 opakowania herbatników typu"Petitki" ( po 65g.)
1 budyń śmietankowy bez cukru
500m mleka
1 łyżka masła śmietankowego
3 łyżki cukru
Warstwa śmietankowa:
500ml śmietanki 30%
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki żelatyny+200ml wrzątku
100g. rodzynek
kakao do pospania po wierzchu

Kwadratowa blaszka ok 16x16 cm. lub średniej wielkości tortownica
Sposób przygotowania
1.
1/2 herbatników(1 opakowanie) wyłożyć na dno blaszki. Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu z mlekiem,masłem oraz cukrem. Gorący budyń wylać na herbatniki,przykryć go pozostałą częścią ciastek.
2.
Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuścić w wrzątku,odstawić do wystygnięcia. Śmietanę przelać do wysokiej miski,wsypać cukier puder,ubić mikserem na sztywną pianę,wlać żelatynę,ponownie chwilkę miksować. Do masy dodać rodzynki,wymieszać łyżką. Gotową przelać do blaszki,wygładzić/wyrównać wierzch. .
3.
Ciasto oprószyć kakao,wstawić do lodówki na 3-4h. lub na noc by stężało.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation