Kuchnia

ZUPY

Brukselkowe love :)

Składniki:

1 mała cukinia
250 g brukselki
1 łyżka oleju rzepakowego
5 cm pora
1 ząbek czosnku
500 ml wrzątku
łyżeczka suszonego tymianku
1/4 łyżeczki soli
świeżo mielony pieprz
szczypta cayenne
Kromka chleba
4 plasterki wędzonego boczku (może być wędlina)

Cukinię obieramy kroimy w plasterki, brukselkę dzielimy na połówki, por kroimy w krążki. W rondelku rozgrzewamy olej, podsmażamy warzywa ok 5 minut. Następnie dodajemy posiekany czosnek, przyprawy, podsmażamy jeszcze 2 minuty i zalewamy całość wrzątkiem. Dusimy pod przykryciem ok 10 minut. Gotową zupę blendujemy na gładki krem.

W międzyczasie kromkę chleba kroimy w paseczki, podsmażamy na suchej patelni razem z plasterkami boczku.

Zupę podawać z grzanką i boczkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation