Kuchnia

kuchcikowo

Muffiny z morelami i sokiem pomarańczowym

Muffiny z morelami i sokiem pomarańczowym

100 g suszonych moreli, pokrojonych
80 ml soku z pomarańczy
260 g maki self-raising (ze środkiem spulchniającym)
125 g masła
105 g drobnego cukru
2 duże jajka
200 ml maślanki (dałam jogurt naturalny)


Morele zalewamy sokiem pomarańczowym i pozostawiamy na 30 min.
Przesianą mąkę łączymy z masłem za pomocą palców aż do momentu powstania kruszonki.
W innej misce mieszamy cukier, jajka, maślankę i dodajemy to wraz z morelami z sokiem do mąki. Niedbale mieszamy.
Wypełniamy natłuszczoną lub wyłożoną papilotkami foremkę przygotowaną miksturą.
Pieczemy w temp 180 st C ok 20-25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation