Inne

chleb

Rogale śniadaniowe
Składniki:
Zaczyn:
18 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki
50 ml mleka
Ciasto:
450 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
150 ml mleka
1 łyżka miodu
50 g masła
Dodatkowo:
1 białko
mak do posypania
Przygotowanie:
Zaczyn:
Drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem,mąką i cukrem.Odstawić na około 15-20 minut,aż drożdże zaczną pracować.
Ciasto:
Masło rozpuszczamy,jeszcze ciepłe łączymy z miodem i odstawiamy do ostudzenia.Mąkę przesiewamy,dodajemy do niej rozczyn drożdżowy,masło z miodem,mleko,sól i wyrabiamy gładnie ciasto.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz zagniatamy.Wałkujemy okrągły placek o grubości 0,5 cm i około 30 cm wysokości.Wykrawamy trójkąty i zwijamy ciasno,zaczynając od postawy trójkąta,tworząc rogaliki.Rogale układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.Wyrośnięte rogale smarujemy roztrzepanym białkiem i obsypujemy makiem.Pieczemy w 170-180’C przez około 25-35 minut.Rogaliki powinny być rumiane.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation